Sobre Nosaltres

Qui som

La Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses

L'any 1932 es va organitzar a Sant Joan de les Abadesses el Grup Esplai, origen del qual, l'any 1953, seria la delegació de la Unió Excursionista de Catalunya i de l'entitat que el 1975 esdevindrà definitivament la Unió Excursionista Sant Joan de les Abadesses.

L'entitat, durant tots aquests anys ha endegat un gran nombre d'activitats que han comptat amb l'acceptació dels santjoanins, fins al punt que algunes, després de més de quaranta anys de celebració ininterrompuda, s'han convertit en tradició a la nostra vila.

Sovint, però, hem transcendit l'àmbit local organitzant proves que abraçaven tot Catalunya: la 43» Marxa de Regularitat de Catalunya l'any 1979; la VI» Marxa Infantil de Regularitat de Catalunya l'any 1985; el XVè Aplec d'Excursionistes Veterans de Catalunya l'any 1996, en són uns exemples.

Moltes de les activitats que portem a terme gaudeixen d'una gran acceptació i això suposa que sovint superem els 300 participants.

On estem

Tan important com explicar qui som és parlar d'on estem. La Unió Excursionista no es pot explicar passant per alt la terra on està arrelada. Parlem doncs del nostre poble.

La vila de Sant Joan de les Abadesses, al Ripollès, està situada a 770 m. d'altitud. Ocupa el centre d'una vall pre-pirinenca, travessada pel riu Ter de llarg a llarg i encerclada de muntanyes altes que no arriben a oprimir-la, sinó que li deixen oberts uns horitzons molt amples.

La vegetació, abundant i variada, desplega una rica gamma de matissos. El clima és fred però sec a l'hivern, i a l'estiu molt agradable.

La història de la vila va lligada al monestir. Fou fundat l'any 887 pel Comte Guifré el Pelós, que va posar a la seva filla Emma al capdavant.

Al redós del monestir es va crear la vila de Sant Joan, al segle XIII. La vila antiga segueix un pla geomètric traçat a l'Edat Mitja i d'acord amb l'esquema de ciutat romana, té racons plens de caràcter. Al sector modern de la població hi ha carrers folgars, places amb jardins i conjunts urbanístics molt reeixits. L'activitat industrial, base primordial de la seva economia, no li ha alterat l'aspecte de població històrica i monumental. Els edificis artístics són conservats amb respecte i degudament ambientats.

Hi conflueixen les carreteres N-152 de Ripoll, Vic i Barcelona, la C-26, fins Olot i Girona i la C-38 de Sant Pau de Segúries, Camprodon i fins la frontera francesa de Coll d'Ares.

Per què la Cursa

Tal com es resumeix en els nostres estatuts, la Unió Excursionista té com a objectius fomentar la tècnica i la pràctica de l'excursionisme i les activitats de muntanya en la seva diversitat, així com activitats culturals, científiques, divulgatives i educatives adreçades també a la millora i conservació de la natura. Observant un especial interès en la promoció d'aquests objectius entre el jovent.

Els darrers anys hem tingut un considerable creixement tant de socis com d'activitats i això ens ha portat a considerar noves modalitats esportives. És fàcil adonar-se de la gran quantitat de proves esportives que tenen per marc la muntanya, amb una gran varietat d'especialitats.

El futur cal guanyar-se'l i passa per donar resposta a les demandes dels nous socis -sobretot els més joves- i donar resposta a les seves inquietuds.

Per tant, confiats en la nostra capacitat organitzativa i en la colálaboració dels nostres socis, ens proposem portar a terme una cursa per muntanya d'àmbit territorial català.

Image
Image

Per què el Taga

L'escenari triat per a la prova és la muntanya del Taga, tant per la gran vinculació d'aquest cim amb la nostra vila, com per ser un dels primers 2.000 m. que solen fer els excursionistes catalans. A més, el fet de tenir com a fita un cim d'aquestes característiques és un valor afegit que creiem contribuirà a fer-la més atractiva.

El nou itinerari és la combinació del Camí dels Escalers al Puig Estela amb el Camí Vell del Taga, que és el camí secular per anar a peu des de Sant Joan al cim del Taga, i que sens dubte és un al·licient més que connecta la modernitat de les curses de muntanya amb la tradició excursionista.

Volem, així, contribuir a potenciar l'esport català i donar a conèixer els nostres paisatges, el nostre poble i la nostra comarca.

Patrocinadors

Col·laboradors

logo-ue.png
Catalunya
Sant Joan de les Abadesses
Ogassa
Esportcat
Consell Comarcal del Ripollès
Feec
Protecció Civil
Diputació de Girona
Bombers de la Generalitat
UFEC